Bloementape – bloemistentape – floral tape- bloemenband

bloementape-bloemistentape-floral-tape-bloemenband
bloementape-diverse-kleuren
Bloementape, bloemistentape, floral tape, bloemenband… Hoe noem jij het?

Bloementape, ook wel bloemistentape, floral tape of bloemenband genoemd, wordt door traditionele bloemisten gebruikt om bloemen en takken bij elkaar te binden, bijvoorbeeld om corsages te maken. Ook een papierbloemist gebruikt deze tape om stengels bij elkaar te houden, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Mogelijkheden bloementape

Zo gebruik je bloementape om een bloemstengel af te maken, of om bepaalde bloemonderdelen vast te maken aan elkaar. Het grote voordeel is dat je geen lijm nodig hebt: de tape gaat plakken als je het iets uitrekt. Door de tape om het onderdeel of de stengel te wikkelen, maak je het dus aan zichzelf vast. Handig voor bepaalde bloemen zoals anjers, waarbij je de onderdelen aan elkaar vast moet maken om een bloem te maken. Nog een voordeel van bloementape is dat je het makkelijk kunt verwijderen als je een foutje hebt gemaakt: wikkel het tape af en begin opnieuw! Je kunt bloementape ook goed gebruiken om mooie knoppen mee te maken, of om een bloembasis te maken voor bijvoorbeeld een roos. Buig je bloemdraad een beetje om aan het uiteinde en wikkel er bloemdraad omheen totdat er een dikke knop ontstaat waar je tevreden mee bent. Ideaal als je een bepaalde vorm wilt crëeren voor je basis die je met katoenballen of wattenstaafjes niet kunt maken!

papieren bloemen anjer bloementape
Zo maak je met bloementape je bloem vast aan de stengel

Voor een bloem met veel (losse) blaadjes (zoals margrieten of dahlia’s) is bloementape minder geschikt: door het wikkelen om zichzelf wordt het onderdeel (de bloem of stengel) ook dikker. Dat levert geen strakke bloem op. Omdat de tape zelf al lijm bevat, is de meeste lijm niet geschikt om ermee te combineren: je kunt dus geen losse bladeren lijmen aan een stengel die met bloementape is omwikkeld.

Bloementape is verkrijgbaar in diverse kleuren, de meest voorkomende kleuren zijn groentinten. Voor sommige bloemen is het mooier als de stengel precies dezelfde kleur heeft als de bladeren: dan moet de kleur van de tape dus precies hetzelfde zijn als het crêpepapier. Je kunt dit oplossen door het crêpepapier te verven/kleuren, maar dat is niet altijd de mooiste oplossing.

Iets dat lijkt op bloemistentape maar toch anders werkt, is parafilm. Net als bloemistentape rek je dit uit om het te laten plakken, maar de textuur is zodanig dat parafilm veel makkelijker scheurt als je het verder uitrekt. Het is meestal ook een stuk duurder dan bloemistentape en verkrijgbaar in één kleur.

De voordelen

bloementape-groen-wit-bruin-rood-roze-geel-blauw-paars
Bloementape is verkrijgbaar in diverse kleuren
  • Geen lijm(pistool) nodig voor bevestiging
  • Makkelijk te verwijderen
  • Diverse toepassingen: van bloemknop tot stengel en het vastbinden van stengels
  • Met 1 rol tape (27 meter) kun je heel veel bloemen maken (zo’n 15 – 30)

De nadelen

  • Niet geschikt voor bloemen met (veel) losse blaadjes
  • Niet geschikt om te combineren met andere lijm

Zoek je inspiratie voor het maken van papieren bloemen? Volg @papierenbloemen op Instagram!