DIY – Anjer van crêpepapier

DIY-papieren-bloemen-anjer-extra-fijn-40-grams-crepepapier

Een anjer maken van crêpepapier is niet moeilijk: je hebt er zelfs geen sjabloon voor nodig! Anjers zijn prachtige bloemen die in vele kleuren verkrijgbaar zijn. Deze papieren bloemen staan superfeestelijk in een vaas en fleuren iedere kamer (of feestje!) gegarandeerd op.

In deze handleiding lees je hoe je een bloem maakt van ongeveer 6-7 centimeter in diameter. Wil je een grotere anjer maken? Pas de maten van het crêpepapier dan aan naar wens, zoals bijvoorbeeld voor deze grote anjer! Je kunt deze anjers maken met de materialen in de Startbox papieren bloemen (klein of groot).

Benodigdheden voor een anjer van crêpepapier

Onderstaande benodigdheden zijn per bloemstengel.

  • 1 stuk bloemdraad (0.7, 1.0 of 1.5mm, in een lengte van 20-40 centimeter);
  • 1 stuk fijn crêpepapier of extra fijn crêpepapier van ongeveer 20 cm x 50 cm;
  • 2 meter bloementape (ongeveer);
  • Papierschaar (scherp en schoon!);
  • Kartelschaar of 3D-schaartje.

Optioneel: stengelbladeren

  • 1 stuk groen Florist crêpepapier van 10 x 25 cm (niet uitgerekt). Hiermee maak je zo’n 10 bladeren.
  • Extra bloementape om de bladeren te bevestigen aan de stengel.
De benodigdheden voor een anjer van crêpepapier: bloemdraad, bloementape, crêpepapier en een goede papierschaar (eventueel een 3D-schaartje of kartelschaar)

Voorbereiding

  • Knip of snij uit het stuk fijn of extra fijn crêpepapier reepjes van 20 cm x 5 cm (of groter als je grotere bloemen wilt maken).
  • Vouw een reepje crêpepapier 3 keer, zodat je 8 lagen tegelijk knipt.
  • Knip aan de lange zijkanten een klein half maantje uit en rond mooi af aan de bovenkant. Knip niet helemaal doormidden maar laat aan de onderkant ongeveer een centimeter aan elkaar vast zitten. De kop van de vorm gekarteld knippen kan je met een kartelschaar doen, maar een goed 3D-schaartje werkt ook prima. Sommige anjers hebben geen gekartelde bladeren, dus dit is optioneel. Knip ieder reepje op een zelfde manier.

Zo maak je de bloem

  • Pak je bloemdraad, een geknipt stuk crêpepapier en je bloementape;
  • Krinkel het stuk crêpepapier aan de onderkant tussen je duim en wijsvinger en houd het tegen het bloemdraad aan;
  • Wikkel bloementape een keer of 3-5 om het crêpepapier en de bloemdraad heen door het een beetje strak aan te trekken: de lijmlaag van de tape komt hierdoor vrij waardoor de tape aan zichzelf blijft plakken zodra het over zichzelf heen komt. Wikkel af naar beneden en knip vlak onder de ‘kelk’ af.
  • Pak een ander stukje crêpepapier en plaats het naast het eerste stuk aan het bloemdraad. Wikkel op dezelfde manier een stuk bloementape om beide stukken heen en knip af na 3 á 4 omwentelingen (tot onder de kelk).
  • Ga door met toevoegen van crêpepapier tot je tevreden bent, let op dat de kelk enigszins rond wordt. Wikkel de laatste keer de bloementape helemaal tot het einde van de bloemdraad. Je bloem is nu (zo goed als) af! De voorbeeldbloemen op de foto’s zijn gemaakt met 5 reepjes crêpepapier.
  • Optioneel: de geknipte vormen voor het bevestigen alvast een beetje buigen met je vingers, zodat er een bolling ontstaat en de blaadjes wat verder uit elkaar komen te staan. Je kunt de blaadjes ook nog bollen als je ze bevestigd hebt.

Stengelbladeren (optioneel)

  • Knip uit het florist crêpepapier (niet uitgerekt) lange dunne bladeren van zo’n 1 cm breed en knip ze taps toe aan een uiteinde.
  • Bevestig de bladeren met bloementape door het om het blad en het bloemdraad te wikkelen. Het blad vouw je boven de bloementape nog iets om en eventueel kun je de bladeren nog wat uitrekken en buigen.
  • Omdat de stengelbladeren van anjers nogal veel ruimte innemen, kun je in een boeket met veel anjers ervoor kiezen om niet alle anjers van stengelbladeren te voorzien.

Tips

  • Vouw het crêpepapier dubbel om meerdere blaadjes tegelijk te knippen. Je kunt gerust 6-8 lagen tegelijk knippen uit fijn crêpepapier of extra fijn crêpepapier en 3 – 4 lagen uit florist crêpepapier, tenzij de vormen heel gedetailleerd zijn.
  • Heb je een onderdeel niet vastgemaakt zoals je gehoopt had? Bloementape is makkelijk te verwijderen door het (voorzichtig) los te trekken.  
  • Maak je niet druk over blaadjes die niet helemaal symmetrisch of recht zitten: geen enkele bloem is perfect! Zeker in een bosje bloemen valt je ‘imperfecte’ bloem minder op.
  • Niet alle bloemen zien er hetzelfde uit. Maak je een bosje bloemen? Maak er dan ook een paar met iets minder blaadjes of probeer een bloemknop erbij te maken voor een natuurlijker look!
  • Pro-tip: Experimenteer gerust eens met stiften of verf op crêpepapier! Het beste doe je dit op papier dat al in reepjes of in de vorm gesneden is maar nog niet bevestigd aan de bloemstengel. Crêpepapier is gevoelig voor vocht, dus let op met waterverfsoorten. Inkt/verf op alcoholbasis werkt het beste. Laat het crêpepapier na het verven goed drogen en maak de bloem af zoals je van plan was.

Heb jij een anjer gemaakt van crêpepapier? Deel je creaties met #papierbloemist op Instagram en volg @papierenbloemen voor meer papieren bloemen!

Tips of opmerkingen over deze handleiding? Neem contact op!