DIY – Pioenroos van crêpepapier

pioenroos-van-crêpepapier-voorbeeld-handleiding

Altijd al je eigen bloemen willen maken? Met mooi crêpepapier, bloemdraad en een beetje lijm en tape maak je binnen een mum van tijd de mooiste bloemen! In deze handleiding lees je hoe je een pioenroos kunt maken van crêpepapier. De pioenroos heeft een breedte van 15 – 20 cm en is ongeveer 50 centimeter hoog. Alle materialen voor deze pioenroos vind je in de shop!

Zo maak je een pioenroos van crêpepapier

Begin met het verzamelen van de juiste materialen voor je pioenroos. Het materiaal dat voor deze pioenroos wordt gebruikt:

  • Fijn crêpepapier (in het voorbeeld is 201 Camelia Pink gebruikt)
  • Florist of 90 grams crêpepapier in de kleur groen voor de stengel en eventueel bladeren (in het voorbeeld is 90 grams 366 Olive Green gebruikt)
  • Bloementape (in het voorbeeld is mosgroen gebruikt)
  • Tacky Glue
  • een fijne papierschaar
  • 1,5mm bloemdraad
  • sjabloon pioenroos van crêpepapier: digitaal (zelf uitprinten) of de papieren versie.

Je kunt deze pioenroos maken met materialen uit de DIY Box Pioenrozen of de Startbox papieren bloemen groot!

Stap 1: Knip de sjablonen

Om ervoor te zorgen dat je bladeren ongeveer dezelfde maat hebben, is het handig om een sjabloon te gebruiken om je papier te knippen. De sjablonen voor deze pioenroos vind je hier.

Stap 2: Knip het crêpepapier

pioenroos van crêpepapier DIY handleiding20200302_112848

Knip uit het crêpepapier het aantal stuks dat op het betreffende sjabloon staat. Sjablonen 1 en 2 zijn voor de bloemblaadjes, en sjabloon 3 is voor de groene kelkbladeren. Knip de sjablonen uit het papier in de richting van de nerf (de kniprichting staat met 3 streepjes ||| aangeduid op het sjabloon. Zoals je ziet heb ik de blaadjes niet helemaal volgens het sjabloon geknipt: ieder stapeltje ziet er nét iets anders uit aan de bovenkant. Dit zorgt voor wat meer levendigheid in je bloem, en kun je zelf ook toepassen!

Kniptip: snijd of knip het papier eerst in horizontale repen en vouw ze twee of drie keer dubbel om 4 of 8 stuks tegelijk te knippen!

Let op: het aantal dat op het sjabloon staat, geldt voor één bloem. Vermenigvuldig het aantal als je meer bloemen wilt maken!

Stap 3: Vorm de bloemblaadjes

pioenroos blaadjes bollen met duim en wijsvinger

Pak een bloemblaadje dat je hebt uitgeknipt en duw in het midden met je duimen, zodat er een lichte bolling ontstaat. Dit doe je bij alle bloembladeren. Houd de bladeren van sjabloon 1 en 2 wel apart van elkaar.

Stap 4: maak de bloembladeren vast met bloementape

Begin met de bladeren van sjabloon 1. Pak een stuk of 5 bladeren vast bij de onderkant, en maak ze met bloementape vast aan het bloemdraad door het bloementape strak eromheen te wikkelen naar beneden toe. Je maakt de blaadjes vast met het bloementape aan het bloemdraad op ongeveer 2/2,5 centimeter vanaf de bovenkant van het bloemdraad. In ieder geval ver genoeg om het stevig vast te maken aan het bloemdraad, maar niet ver genoeg dat je het bloemdraad nog ziet zitten. Zorg ervoor dat de bloementape echt stevig om het bloemdraad vast zit, zodat het niet meer omhoog of omlaag kan schuiven! Pak een nieuw setje bladeren (3 of 5 stuks) en maak ze op dezelfde manier vast aan de vastgetapete bladeren. Dit doe je met alle bladeren van sjabloon 1. Kijk goed waar er nog ruimte is om je bloem rond te maken. Ga door met de rest van de blaadjes van sjabloon 1, totdat je een mooie ronde bloem hebt. Vind je het mooi maar heb je nog blaadjes over? Jij bepaalt wanneer je bloem af is!

Met de bladeren van sjabloon 2 omring je de bloem: pak 2 bladeren, leg ze iets schuin over elkaar heen zodat er ongeveer 1-2 cm overlapping is aan beide kanten. Vouw de onderzijde van de blaadjes samen iets dubbel, zodat er nog meer bolling ontstaat. Maak de blaadjes vast aan de bloem met bloementape. De overige bladeren van sjabloon 2 maak je op dezelfde manier vast, totdat je een mooie ronde bloem hebt. Tip: maak met 10 bladeren je bloem zoveel mogelijk rond en vul met de overige 5 bladeren aan waar nodig.

Stap 5: Maak het af met groen

De kelkbladeren van sjabloon 3 maak je vast aan de onderzijde van je bloem met Tacky Glue. In het voorbeeld zit er op de helft van het kelkblad lijm en lijm ik die vast aan het groene bloementape: de bovenkant van het kelkblad kan je dan namelijk nog leuk omkrullen. Helemaal vastlijmen mag natuurlijk ook.

Met een lange reep groen Florist of 90 grams crêpepapier omwikkel je de bloemstengel om het af te maken. Met kleine dotjes lijm om de paar centimeter blijft (zeker onderaan de kelk) je crêpepapier stevig vast zitten.

Je bloem is nu klaar, tenzij je er nog bloemblaadjes aan vast wilt maken (in het voorbeeld heb ik losse takken met bladeren gemaakt). Een handleiding voor het maken van bladeren vind je hier. Buig de stengel naar wens, en zet ‘m op een mooie plek. Geniet van je mooie bloem en je eigen handwerk!

Deel je creaties met #papierenbloemen en tag @papierenbloemen, we zijn benieuwd naar het resultaat!