DIY – Plantje van crêpepapier

Hou je van planten, maar heb je geen groene vingers? Deze plant van crêpepapier maak je zelf en ook zonder onderhoud blijft hij lang mooi. In deze tutorial lees je hoe je met een paar materialen een leuk plantje maakt van crêpepapier van ongeveer 30 centimeter breed. Ook leuk om te maken met kinderen!

Benodigdheden plantje van crêpepapier

plant van crêpepapier - benodigdheden

De materialen die je ervoor nodig hebt:

  • een goede papierschaar;
  • 40 of 60 grams crêpepapier in je favoriete kleur groen (in het voorbeeld is 60 grams Musk Green (264) gebruikt);
  • bloementape (in het voorbeeld is mosgroen gebruikt);
  • een leuk potje of vaasje om het in te doen (in een potje kun je nog decoratiesteentjes of crêpepapier doen ter opvulling).

Eventueel kun je je plantje nog bewerken met stiften (op alcoholbasis) of Pan Pastel, maar dat hoeft niet.

Zo maak je een plantje van crêpepapier

Het maken van je eigen plantje is niet moeilijk, zo doe je dat:

Knip het crêpepapier

Knip of snijd stroken uit het crêpepapier van ongeveer 1 centimeter breed, in wisselende lengtes: 10, 12 en 15 centimeter. Iets langer kan ook, maar dan heb je iets dikker crêpepapier nodig (zoals bijvoorbeeld 90 grams crêpepapier).

Knip de stroken aan 2 zijden schuin af zodat er punten ontstaan aan de bovenzijde. Als je je bladeren nog wilt bewerken met stift of PanPastel dan is dit een mooi moment om dat te doen.

Maak de stroken vast met bloementape

Pak 3 van de kleinste strookjes, en rol de onderzijde (zo’n 2 centimeter) een paar keer tussen je vingers. Bind deze 3 strookjes aan elkaar vast met een klein stukje bloementape. Dat is het begin en het middelpunt van je plantje. Doe hetzelfde met de andere kleine strookjes: rol de onderzijde een paar keer tussen je vingers en maak ze vast aan het middelpunt met een stukje bloementape. De bladeren gaan ‘buigen’ als je ze langs de scherpe zijde van een schaar haalt (buigen met je vingers werkt ook).

Met de grotere stroken doe je hetzelfde, maar wissel de lengtes een beetje af zodat het er wat natuurlijk uitziet. Maak bijvoorbeeld eerst 4 stroken van 12 centimeter vast, dan een of twee van 15 centimeter en dan weer 12 centimeter. Ga door tot je stroken op zijn, en plaats je plantje in een vaasje of potje (eventueel met decoratiesteentjes of bruin/zwart crêpepapier ter opvulling.

Voilá: je eigen plantje! Het leuke aan deze techniek is, dat je het ook toe kunt passen op bladeren die wat ronder van vorm zijn. Zo kun je eindeloos nieuwe plantjes bedenken. Deel je experimenten met de hashtag #papierbloemist en inspireer anderen tot het maken van papieren planten!

Foutje gemaakt?

Heb je een foutje gemaakt? Bloementape is vrij flexibel: vind je de vorm van je plantje niet mooi of vind je dat een strookje niet goed geplaatst is dan kun je het tape makkelijk weer loshalen en opnieuw beginnen. Strookjes die te lang zijn, knip je aan het plantje nog wat korter af.

Wil je een wat grotere plant maken? Gebruik dan dikker crêpepapier zoals 90 grams crêpepapier of Florist crêpepapier.