Wat kun je maken met katoenballen?

In de webshop vind je katoenballen in een aantal verschillende maten. Maar wat zijn het eigenlijk, en waar gebruik je de katoenballen voor?

Katoenballen – balletjes van samengeperst katoen

katoenballen-voorgeboord-gat-diverse-maten

Katoenballen zijn balletjes van samengeperst katoen met een klein gat erin. Het materiaal voelt licht aan en kan gebruikt worden als basis voor papieren bloemen, besjes en knoppen. Katoen is minder milieubelastend dan piepschuim, daarom zijn katoenballen een uitstekend alternatief voor piepschuim (styropor) balletjes.

Hoe gebruik je katoenballen?

Je kunt stiften, verf of lijm gebruiken om de balletjes te bewerken. Katoenballen zijn gevoelig voor vocht (het is immers katoen), dus let wel op bij het gebruik van lijm, verf of inkt. Test je materialen daarom altijd eerst uit op een proefballetje voor je echt een project gaat beginnen.

Omdat er een voorgeboord gaatje zit in de katoenballen, zijn ze heel geschikt om op bloemdraad te steken. Doe een kloddertje lijm op het uiteinde van je bloemdraad en steek het in het balletje. Laat het even drogen voor je ermee verder gaat. Door de lijm zal het katoenballetje binnenin een beetje gaan uitzetten en goed vast komen te zitten aan het bloemdraad.

katoenballen-bevestigen-aan-bloemdraad

Je kunt katoenballen ook gebruiken als knop of hart voor een (fantasie)bloem zoals de roze wandbloem hieronder getoond. Deze katoenbal (van 5 centimeter) is gekleurd met PanPastel en met een lijmpistool aan de wandbloem vastgemaakt.

Wat ga jij maken met katoenballen?