Welk crêpepapier moet ik kiezen voor mijn papieren bloemen?

Wat is het verschil tussen de soorten crêpepapier waar je papieren bloemen mee kunt maken? In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen zijn zodat je de juiste keuze kunt maken.

Je kunt op PapierenBloemen.nl diverse papiersoorten kiezen:

  • Extra fijn crêpepapier – 30 en 40 grams
  • Fijn crêpapier – 60 en 90 grams
  • Florist crêpepapier – 160 en 180 grams
  • Doublette crêpepapier
  • Metallic crêpepapier

Het crêpepapier komt uit Duitsland (Werola/Seaman Paper) en Italië (Cartotecnica Rossi). Beide fabrikanten produceren hun crêpepapier in Europa.

Extra fijn crêpepapier (30 en 40 grams)

Extra fijn (30 of 40 grams) crêpepapier is vrij dun en daardoor ook iets kwetsbaarder. Het is minder geschikt voor grotere bloemblaadjes en bloemblaadjes die gebold moeten worden, omdat het papier zo dun is. Extra fijn papier gebruik je voor papieren bloemen die heel klein zijn, of waar de blaadjes niet gebold hoeven te worden.

Beide soorten zijn prima te gebruiken voor kleinere bloemblaadjes (zoals bijvoorbeeld appelbloesem, vergeetmenietjes etc.), maar voor fijner gevormde bloemblaadjes (zoals die van een roos) is het Italiaanse fijne crêpepapier van 60 grams meer geschikt.

Klik hier voor alle extra fijn crêpepapier

Fijn crêpepapier (60 en 90 grams)

60 grams crêpepapier heeft iets meer rek dan extra fijn crêpepapier. Ideaal voor kleine, gedetailleerde bloemblaadjes, maar ook voor grotere blaadjes die licht vervormd moeten worden. Zo kun je een roos goed maken van fijn papier, omdat de blaadjes gebold en omgerold moeten worden.

90 grams crêpepapier is nog vrij nieuw (2020), wordt in Italië gemaakt en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit papier heeft een fantastische rek maar is toch vrij dun. Daarom is dit papier geschikt voor grotere én kleinere bloemen. 90 grams crêpepapier wordt verpakt in een rol van 50 cm bij 150 cm.

Klik hier voor alle fijn crêpepapier

Florist crêpepapier (160 en 180 grams)

Florist crêpepapier heet zo, omdat bloemisten (florists) vroeger hun bloemen in dit papier verpakten. Dit papier voelt dikker en stugger aan, en heeft een flinke rek: zo’n 140%. Ideaal voor grotere bloemen en bladeren. Het Duitse én Italiaanse florist papier heeft een machinelijn om de 5 centimeter.

Duits florist crêpepapier (160 grams)

Duits florist crêpepapier geeft niet af en heeft een kleinere machinelijn dan het Italiaanse papier. Bij sommige (vooral donkere) kleuren van dit papier is de lijn goed te zien. Het hangt ervan af wat voor soort bloemblaadjes je ermee maakt, of de lijn ook zichtbaar is als je bloem af is. Duits florist papier is verkrijgbaar in 160 grams rollen van 50 cm bij 250 cm.

Italiaans florist crêpepapier (180 grams)

Italiaans florist papier is net zo dik en stug als het Duitse papier maar de machinelijn is iets dikker. De kleuren zijn prachtig, maar ze geven wel af. Let dus goed op met vloeistoffen en was je handen goed na het bewerken van dit papier. Het italiaanse florist crêpepapier is verkrijgbaar in 180 grams rollen van 50 cm bij 250 cm.

Bij florist crêpepapier zijn de verschillen zo groot dat het moeilijk is om een goede vergelijking te maken. Als je de machinelijn zo min mogelijk wilt zien dan kies je voor Duits papier. Zijn bijzondere kleuren voor jou belangrijk dan kies je voor Italiaans papier.

Klik hier voor alle florist papier

Doublette crêpepapier

Doublette heet zo omdat het in feite twee lagen crêpepapier op elkaar zijn. Dit maakt het een wat dikker, stugger papier met een minimale rek. Erg mooi om te gebruiken voor grote, stevige bladeren. Doublette heeft meestal twee kleuren. Doublette wordt alleen door een Duitse fabrikant gemaakt en is verkrijgbaar als gevouwen pakket van 25 cm bij 125 cm.

Klik hier voor alle doublette papier

Wil je meer weten over crêpepapier? Bekijk dan de opties in de Shop of neem contact op. Voor voorbeelden van papieren bloemen volg je PapierenBloemen op Instagram!

Wil je papiersoorten uitproberen? Bestel dan de Startbox papieren bloemen of kies voor een Crêpe Surprise!